ΑναζήτησηΕπικοινωνία

Παιδοδοντία

Παιδοδοντία

Ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,αλλά και στην φροντίδα των πρώτων δοντιών του νεογέννητου, καθώς και στη διατροφή των παιδιών.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η εγκυμοσύνη είναι μια θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, που συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στο παιδί που θα φέρουν στο κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα πρέπει να γνωρίζω για την υγεία μου και τη διατροφή μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Η υγεία καθώς και οι διατροφικές συνήθειές σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τη συνολική σωματική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας. Τα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από τη μητέρα και γι αυτό «χαλάνε» τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Θα πρέπει να μην καταναλώνετε αλκοόλ και να μην καπνίζετε.

Στις εγκύους υπάρχει μια τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, η οποία αποτελεί παράγοντα καταστροφής των δοντιών. Συστήνουμε λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα.


Τι οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται έκκριση πολλών ορμονών. Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών και με χρήση οδοντικού νήματος.

Πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Ο τακτικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων στην εγκυμοσύνη είναι σημαντικός, ιδιαίτερα αν έχετε συμπτώματα σαν αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. Είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν από τον τοκετό, διότι μετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις μήνες μέχρι να μπορέσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού και να κάνετε οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία. Βεβαίως, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, μια και αυτό μπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσει για την περίπτωση σας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

Πότε αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια του νεογέννητου;

Τα πρώτα δόντια του μωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο. Διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο στα μόνιμα δόντια του. Μερικά φάρμακα (τετρακυκλίνες) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη δομή των δοντιών. Γι αυτό στην εγκυμοσύνη σας θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με τα φάρμακα που παίρνετε και να έχετε πάντοτε τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.

Πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού, για να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα. Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5-3 ετών και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5-4 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί μία έως δύο φορές το χρόνο.

Πότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει. Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δε σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα. Αν το μωρό σας, όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

Τα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια είναι:

Κόκκινα και διογκωμένα ούλα

Μεγάλη ποσότητα σάλιου

Ανησυχία και γκρίνια

Αλλαγή στις συνήθειες διατροφής

Ανορεξία

Δυσκολία στον ύπνο

Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, έμετο ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο, διότι συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο που δεν σχετίζεται με τα δόντια του.

Πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα;

Τα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, που αφενός ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής, αφετέρου υποκαθιστά τη σύνδεσή τους με τη μητέρα και ως εκ τούτου προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση. Προσπάθεια αποφυγής της οδηγεί στο πιπίλισμα του αντίχειρα, που όμως έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων. Η χρησιμοποίηση της πιπίλας και η συνήθεια του δακτύλου θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4 ετών γιατί οι παραμορφώσεις της γνάθου θα προλάβουν να διορθωθούν με την περαιτέρω ανάπτυξή τους.. Αντίθετα, αν η συνήθεια αυτή παραταθεί μετά το 4ο έτος οι παραμορφώσεις κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες και η επιδιόρθωσή τους δύσκολη.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή. Μετά τους πρώτους μήνες θα προχωρήσετε στον σταδιακό εμπλουτισμό της τροφής. Οι βασικές διαιτητικές του συνήθειες διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Προσπαθήστε να αποφεύγονται τα γεύματα η μεσογεύματα που περιέχουν ζάχαρη ( τσίχλες, καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί). Προτεινόμενες τροφές είναι τα λαχανικά , φρούτα & φυσικοί χυμοί πάντα χωρίς ζάχαρη. Επίσης πολύ καλή τροφή είναι τα κίτρινα τυριά που βοηθούν στη καταπολέμηση της τερηδόνας. Τα παιδιά αποδέχονται εύκολα αυτές τις τροφές εάν δεν έχουν συνηθίσει τροφές με ζάχαρη.

Τι είναι η τερηδόνα του θηλασμού;

Η τερηδόνα του θηλασμού είναι μιας βαριάς μορφής τερηδόνα, που οφείλεται σε κακό τρόπο διατροφής του μωρού. Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά 2-5 ετών και αφορά τα νεογιλά δόντια τους.


Που οφείλεται η τερηδόνα αυτή;

Η πιο συνηθισμένη αιτία της τερηδόνας αυτής της μορφής είναι το τάϊσμα με το μπιμπερό ενώ το μωρό κοιμάται. Κατά την διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται και το γάλα, ανεξάρτητα από το αν περιέχει ζάχαρη ή όχι, παραμένει πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν αντί για γάλα βάζουμε στο μπιμπερό χυμό, έστω και αραιωμένο, ή νερό με ζάχαρη ή μέλι ή αν δίνουμε στο παιδί πιπίλα που είναι βουτηγμένη σε μέλι ή σε ζάχαρη. Ακόμη και το μητρικό γάλα μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους βλάβες αν το παιδί έχει την ευκαιρία να θηλάζει όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύxτας.Το τάϊσμα του μωρού σας θα πρέπει λοιπόν να γίνεται όταν είναι όρθιο και ξύπνιο και να κοιμάται με καθαρά δόντια.

Πως μπορώ να προλάβω την τερηδόνα του θηλασμού

Θηλάστε το μωρό σας τουλάχιστον μέχρι τον 4ο ή 6ο μήνα.

Χρησιμοποιήστε το μπιμπερό μόνο για γάλα ή νερό και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ποτέ όταν το παιδί κοιμάται.

Μέχρι να μπορέσει το μωρό να πιει από ποτήρι ταΐστε το χυμούς ή άλλα υγρά με το κουταλάκι.

Μη δίνετε ποτέ στο μωρό σας πιπίλα βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στα δοντάκια του.

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρισμού τους μετά από κάθε γεύμα. Χρησιμοποιήστε αρχικά μια βρεγμένη γάζα και αργότερα μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα.

Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος κρατάτε στα χέρια σας το μωρό σας και το μπιμπερό. Έτσι το παιδί μαθαίνει ότι οι γονείς έχουν τον έλεγχο του μπιμπερό και της διατροφής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η ώρα που το παιδί τρώει με την ώρα που κοιμάται, μιας και πρόκειται για δυο ξεχωριστές δραστηριότητες.

Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο πριν το μωρό συμπληρώσει τους 12 μήνες, και, βέβαια, ποτέ αργότερα από την ηλικία των 3 ετών.

Πως μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου να ξεχάσει το μπιμπερό του;

Ο δραστικότερος τρόπος είναι, βέβαια, να πετάξετε το μπιμπερό στα σκουπίδια μετά τον 12ο μήνα.

Ένας άλλος είναι να αραιώνετε σταδιακά το γάλα με νερό, έτσι ώστε σε δυο εβδομάδες το περιεχόμενο του μπιμπερό να είναι πλέον σκέτο νερό.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να μειώνετε καθημερινά την ποσότητα του υγρού μέσα στο μπιμπερό μέχρι να ξεπεραστεί η συνήθεια.

Τέλος ένα ειδικό ποτηράκι με στόμιο θα οδηγήσει σταδιακά το μωρό στο κανονικό ποτήρι.


Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

Κατ αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.

Δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία του παιδιού προκαλώντας πόνο και μερικές φορές πυρετό.

Είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.

Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους που θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια και συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων.

Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο και βοηθούν το παιδί στην εικόνα που έχει για τον εαυτό του.

Πως μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με τον καθαρισμό των δοντιών(με μια βρεγμένη γάζα ή μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα ειδική για βρέφη), τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου(είναι στοιχείο που κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στη τερηδόνα, έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει την τερηδόνα μέχρι 60%) και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο.

Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει αμέσως να εξεταστεί από έναν παιδοδοντίατρο και να διαπιστωθεί αν έχουν επηρεαστεί και τα μόνιμα δόντια του.

Έχει διαβαστεί 1992 φορές
Προηγούμενο άρθρο
Ορθοδοντική
Επόμενο άρθρο
Κακοσμία Στόματος

Ποιός είναι online

Έχουμε online 5 επισκέπτες και 0 μέλη.